In april dit jaar vertrok (inmiddels) vierdejaars TNS-student Willem Eisinga met vier medestudenten naar Tokio. Hij studeerde drie maanden aan het United International Business Schools (UIBS), een studie-instelling die naast masters ook ‘losse’ vakken voor een paar maanden aanbiedt. Bijzonder was dat twee van de drie vakken die hij volgde digitaal werden gegeven. “Leraren gaven ons les via een Skypescherm, omdat studenten vaak mensen waren uit het bedrijfsleven. Zij waren dan bijvoorbeeld voor zaken aan de andere kant van de wereld,” vertelt Willem.
De week van de internationale student
Willem Eisinga vierdejaars TNS-student:
“Ik zou het iedereen aanraden om in het buitenland te studeren.”
De lessen sloten goed aan bij het niveau wat hij op TNS gewend was. “Af en toe was het niveau wel wat lager en ik heb zeker dingen gehad die we bij TNS al hadden behandeld. Gelukkig kon ik met opdrachten mijn eigen niveau meer opzoeken.”
Bij TNS was hij al gewend aan kleine klassen – ook bij UIBS waren de klassen klein. Ongeveer acht studenten per klas. Zijn klasgenoten kwamen uit bijvoorbeeld Bangladesh en Singapore.
Bij TNS was hij al gewend aan kleine klassen – ook bij UIBS waren de klassen klein. Ongeveer acht studenten per klas. Zijn klasgenoten kwamen uit bijvoorbeeld Bangladesh en Singapore.
Sinds een aantal jaar gaan er ieder verdiepingssemester studenten van TNS naar UIBS in Tokio, daarom wordt er vanuit school veel informatie gegeven. Het belangrijkste en tevens dat wat het meeste tijd kost, is het zoeken naar een woning. “Omdat Japan nog niet heel internationaal ontwikkeld is op dat gebied, was het lastig. Uiteindelijk heb ik toch redelijk vlot, via eigen connecties, een fijne woning gevonden.”
Naast de vakinhoudelijke kennis heeft Willem veel geleerd over zichzelf en zijn persoonlijke ontwikkeling. “Ik ben erachter gekomen dat ik goed in mijn eentje kan zijn. Door de taalbarrière kan je niet met iedereen gemakkelijk contact leggen, dus ben je toch vaak op jezelf aangewezen.” Willem had weinig moeite met de Japanse cultuur. “Het was even switchen, vooral de eerste maand. De drukke stad was even wennen, maar ondanks dat er ontzettend veel mensen in een relatief kleine stad wonen, is alles zo goed geregeld.”
“Ik zou het iedereen aanraden om een tijdje in het buitenland te gaan studeren. Wel moet je bereid zijn om het avontuur op te zoeken” geeft hij toe. “Als je houdt van het avontuur, de spanning en het onbekende is het zeker iets voor jou!”
Willem geeft aan dat het belangrijkste is dat je het maximale eruit haalt. Zijn ultieme tip? Doe goede research naar een land dat écht goed bij je past en kies vakken die relevant zijn voor jouw toekomst!
(door: Lonneke Spieringhs, tweedejaars)
(door: Lonneke Spieringhs, tweedejaars)